GPS-wandelen met de Ipad (of een andere tablet)

Dit bestand als pdf? Klik hier.

Dit jaar voor het eerst succesvol: de overstap lange-afstands-wandelen met alleen GPS als baken. Goed, we hdden nog wat 'gewone' kaarten als .jpg-tjes op de Ipad gezet. Voor het geval dat. In drie weken tijd n keer gebruikt, en dat bleek een overbodige actie.
In het stukje 'vallen en opstaan' kun je lezen dat de weg van papieren kaarten (en boekjes) naar GPS als gids voor de E8 bepaald niet zonder hindernissen was. Maar in 2017 werkt het uiteindelijk meer dan perfect. Ook bij omleidingen, of als je van de route afmoet. Of voor het verkennen van plaatsen en stadjes die je op de route aandoet.

Hieronder het hoe en waarom.

GPS op de Ipadhet gouden kwartet toegelicht

1. GPS-signaal voor de Ipad

Voor het oppakken van het GPS-signaal heb ik de GNS 2000 MFi Bluetooth GPS / GLONASS ontvanger voor de iPad aangeschaft. Net geen 90 euro, maar zijn geld mr dan waard:

 • hij pakt het GPS-signaal over het algemeen snel en goed op
 • en geeft het via Bluetooth door aan de Ipad (dus geen kabels, gewoon in je broekzak dat ding)
 • 14 uur achter elkaar zonder opladen, dus je kunt als het moet de halve nacht doorlopen
 • geen stroomvreter (ook de Ipad niet): samen houden Ipad en GNS2000 het met gemak een dagtocht vol, zonder aan het stopcontact te moeten. Volledig opladen doet-ie in pakweg 2 uur

De GNS 2000 MFI is speciaal voor Apple-apparaten ontwikkeld, maar werkt naar verluidt ook op Android en Windows.

2. Kaart-app voor de Ipad

Voor onderweg gebruik ik met veel plezier maps.me.

 • gebaseerd op Open Street Maps
 • kaarten per gebied gratis te downloaden, en dan uitstekend offline te gebruiken
 • heel nauwkeurige GPS-positiebepaling
 • weliswaar kun je voor de te wandelen route geen .gpx bestanden inlezen (het standaard gps-formaat), maar wl Google Earth bestanden (.kml). Met een uitstekend leesbaar resultaat

Nadeel(tje) is wl dat de app nogal slordig omgaat met de namen van je bestanden: soms herken je alleen aan het aantal af te leggen kilometers welke etappe(s) je hebt ingelezen. Bij het voorbereiden van de tocht kan dat lastig zijn. Maar is het gelukt, dan staan de routes in een mum van tijd in beeld.
Keurig aaneengesloten, en blijvend, zodat je ze niet elke etappe opnieuw moet laden.


3. Kaart-software voor de voorbereiding thuis

 

Ik zweer bij RouteConverter (gratis - Windows, maar ook beschikbaar voor Apple):

 • keuze uit meer dan 10 verschillende kaarttypes. Van Open Street Maps tot Topografisch en Satellietview. Met - heel nuttig - ook een variant onder de naam 'hike symbols'waarop de belangrijkere wandelroutes al staan 'voorgedrukt'. Lokaal, maar k de E8. Overigens NIET als gps-bestand!
 • heel makkelijk inlezen - en op de kaart zichtbaar maken - van .gpx-bestanden
 • in de zijbalk de Waypoints en bijbehorende afstandstabel
 • die je net zo makkelijk kunt aanpassen aan individuele luimen en behoeftes; je kunt dus ook gewoon je eigen wandelroutes ontwerpen.
 • last but not least: het resultaat is op te slaan in diverse bestandformaten. Als .gpx, maar k als Google Earth (.kml)-bestand. En daardoor prima in te lezen in maps.me op de Ipad

Het overzetten van GPS-bestanden van (Windows-)computer naar Ipad kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via de mail. Ze zijn beslist niet groot, alle, ruim 20, etappes van 2017, ofwel zo'n 374 kilometer samen nog geen 300 kilobytes, en nee, dit is gn tikfout. Daar staat dan wel weer tegenover dat de gedownloade kaarten flink wat MegaBytes in beslag nemen.

4. De Ipad zelf

Daar valt niet zo heel veel over te zeggen. Uiteraard moet je de kaart-app installeren. Verder kan het erg nuttig zijn een waterdicht en met een draagriem uitgerust hoesje aan te schaffen. Voor in de regen en zo.
Je kunt er ók gewoon als .jpg opgeslagen kaartfragmenten van Routeconverter op kwijt (screenshot maken en opslaan als .jpg). Maar dan is het gn GPS-wandelen meer!

Waarom de Ipad?

Er zijn op GPS gespecialiseerde firma's die zich speciaal richten op de wandelaar. Garmin is zo'n beetje de bekendste sinds jaar en dag, maar er zijn er meer.
Voornaamste nadeel - vind ik de schermgrootte: meestal 2 inch of minder. De Ipad komt aan (bijna) 10 inch. En dat scheelt!
Ook in- en uitzoomen van kaarten gaat hierdoor stukken eenvoudiger (en secuurder) voor iemand met een niet zo heel verfijnde motoriek (ik.).

Het verschil in omvang en gewicht in vergelijking met een kaart of gids heb ik zelf als minimaal ervaren, zeker als je hem in een doorzichtige hoes om de nek hebt hangen. En laten we niet vergeten: je kunt alle papieren kaarten, gidsen, noem maar op, rustig thuis laten.
Wl opletten dat je de tablet niet per ongeluk laat vallen (of nat regenen), want dat kn einde GPS-verhaal betekenen. Met het oog daarop was ik blij dat mijn vrouw hr Android-tablet ook had meegenomen, bij wijze van reservewiel aan het GPS-voertuig. Overigens was hr eerste motief het besparen op leesboekengewicht: ze houdt van lezen na aankomst in Hotel, Gasthof of Fremdenzimmer.

Natuurlijk heeft de Ipad (in mijn geval een Ipad Air van de eerste generatie) ook nadelen. Voornaamste: geen standaard GPS aan boord (positie bepalen kan wl als je wifi hebt). Verder: veel voor de Ipad beschikbare kaart-apps blijken niet of minder geschikt voor GPS-wandelen. De meeste hadden n of meer van de volgende 'makke':

 • alleen online: lastig als er geen wifi isof duur als je via je smartphone online bent (tethering)
 • het soms moeizaam oppakken van GPS-posities en/of.
 • onduidelijk aangeven van de wandelrichting (bijvoorbeeld door een veel te dikke en traag reagerende GPS-pijl)
 • niet of moeilijk inlezen van gps-routebestanden (tracks, waypoints)

Uiteindelijk bleken alle problemen perfect - en eenvoudig - oplosbaar.

Voorgeschiedenis

Ooit was dit mijn standaard aanpak voor een E8-vakantie:

 • Kijk of er een boekje of gids bestaat.
 • Schaf kaarten aan voor de hele route. Het liefst 1:25.000: nt voldoende gedetailleerd, en de stapel kaarten die meegaat is dan niet l te groot.
 • Op pad met een stapel papier in rugzak en hand. Jarenlang deden we het zo, en meestal ging het prima.

Toch bleken de 1:25.000 kaarten niet altijd nauwkeurig genoeg. En dat merk je op de meest ongelegen momenten: als de wandelroute even niet goed gemarkeerd is, of net wat anders loopt dan kaart en boekje aangeven.

De eerste pogingen om over te stappen op GPS waren niet zo succesvol (zie vallen en opstaan). Een paar jaar hebben we dus gewandeld met via RouteConverter aangemaakte .gpx-kaarten: een screenhot en dan naar de printer. Dat leverde dikke, maar wl gedetailleerde 'kaartenboeken' op. Voor elke wandeldag een apart insteekhoesje. De kaarten die je die dag niet nodig had konden dan in de rugzak blijven.

Vallen en opstaan met GPS...

Nog niet zo heel lang geleden heb ik bij een bekende Outdoor-zaak een Garmin-GPS-apparaat mogen lenen. Om eens te proberen. Dat was geen succes: zelfs op weg naar het eigen buurtwinkelcentrum verdwaalde ik. Voornaamste oorzaak: dat piepkleine - 2 inch of minder - schermpje. Daardoor mis ik het broodnodige overzicht.

Wat later schaf ik de Teasi-1 aan. Iets groter scherm, 3,5 inch, en lekker goedkoop. Werkend met Open Street Maps. Dat ging al iets beter, maar een echt succes? Nee. Batterijduur net te kort voor hele wandeletappes. Satellietcontact duurde te lang, en waar je nu precies zatdaar was ook dit scherm dus te klein voor.
Ook het inlezen van GPS-bestanden was niet altijd even succesvol.

Toen kwam de Ipad. Zonder GPS. Met een (bijna) 10 inch-scherm. Heel bruikbaar om de 'kaartenboeken' van het vorige hoofdstuk te vervangen door digitale routekaarten (.jpg). De eerste stap naar digitaal wandelen was gezet.

Echt GPS-wandelen werd in principe mogelijk met de GNS2000Mfi. Maar omdat we nog geen goede kaart-app hadden, bleef dit in 2016 beperkt tot 'noodgevallen'.

Pas de combinatie Ipad - GNS2000Mfi - maps.me bleek in ons geval (vrijwel) ideaal.

 

 

Naar de homepagina Muziekvideo's De kunst van Wilma Bakker Wandel- en reisverslagen Contact Artikelen en Blogs